sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Conflictul dintre generatii


Conflictul intre generatii, care se tranforma in multe situaţii in ruptura dintre părinţi şi copii, e una din problemele actuale ale societăţii noastre, aflată într-o necontenită şi haotică reformă. Cei mai derutaţi şi lipsiţi de repere sunt tinerii.
          Mentalităţile diferite, schimbarea sistemului de valori şi lipsa de comunicare sunt cauzele principale care duc la apariţia conflictelor între copii şi părinţi. Conflictul dintre generaţii este o constantă a vieţii sociale. Deşi simplă, soluţia salvatoare pare greu de pus în aplicare. Adolescentii se rusineaza sa spuna adevarul despre ei insisi. Isi deschid greu sufletul in fata parintilor, nu neaparat din cauza eventualelor pedepse, ci de rusine. Cel putin la inceputul anilor de liceu tinerilor le e teribil de rusine numai gandindu-se ca parintii ar putea afla ca fumeaza, ca si-au cumparat vreo revista deocheata sau ca se unduiesc prin discoteci ca dansatoarele din cluburile.


Castigandu-le increderea, a ratandu-le ca esti matur si responsabil iti poti face din parinti niste adevarati prieteni.  Aceasta etapa cere timp si efort. Pentru asta e nevoie de fapte, de dovezi si de eforturi sustinute. Odata castigata, increderea trebuie si mentinuta. Un parinte care, aflandu-se in diverse situatii, a inteles ca poate avea incredere in fiul/fiica sau/sa adolescent/a, nu va avea suspiciuni in ceea ce priveste anturajul sau locurile pe care acesta le frecventeaza. Numai ca, de cele mai multe ori, adolescentul inclinat spre libertate  nu stie ce metoda sa mai foloseasca, ce minciuna sa mai invoce ca sa-si fenteze parintii. Nevinovatele minciuni descoperite mai tarziu sporesc neincrederea parintilor in copiii lor.
Nu cred ca adolescentii de azi, pentru a fi feriti de rele, trebuie incuiati in casa. Cred ca unii din parinti ar trebui sa dea dovada de mult tact si de o mai mare flexibilitate. Obedienta nu aduce respect si nici o mai buna comunicare. Tanarul ar trebui sa fie sincer cu sine si sa plece de la premiza ca parintii ii vor binele. Conflictul, in multe cazuri, se limiteaza la un singur aspect, acela ce tine de alegerile tinerilor.


Nu se va putea gasi niciodata o rezolvare totala. Mersul actual al societatii distruge toleranta si comunicarea între oameni. Aici trebuie sa fim cu totii atenti. Ni se cer prea multe lucruri deodata pentru ca noi sa le putem face fata la nivelul exigentelor.
          Trebuie sa trecem treptat prin fiecare etapa a vietii, sa gresim, sa ne împiedicam si sa fim ajutati sa ne ridicam, sa avem conflicte cu cei din jur si sa ni le rezolvam dupa propriile noastre puteri, sa ne credem unii pe altii fara sa ne judecam prea aspru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu